Keystone logo
Binghamton University, State University of New York Еволуционе студије (мање)
Binghamton University, State University of New York

Еволуционе студије (мање)

Binghamton, Сједињене Америчке Државе

4 Years

Engleski

Redovne studije

Request application deadline

Aug 2024

USD 7.070 *

Na kampusu

* за становнике државе Њујорк | за становнике ван државе и међународне становнике - 26.160 долара

Uvod

Основни додипломски студиј еволуционих студија (ЕвоС) упознаје студенте са еволуционим размишљањем у широком спектру академских дисциплина и експлицитно је замишљен да буде интердисциплинаран.

Бингхамтонов програм еволуционих студија подучава еволуцију на интегрисан начин, почевши од основних принципа и протеже се од биолошких наука до свих аспеката човечанства. За студенте Бингхамтон универзитета нудимо додипломски и дипломски сертификат, могућности за истраживање и на крају, али не и најмање важно, серију семинара која сваког семестра доноси разноврсност истакнутих говорника у кампус.

Зашто проучавати ЕвоС

Пре Дарвина, није било начина да се објасни невероватна разноликост и функционалност живота без призивања божанства. Дарвин је показао како разноврсност облика добро прилагођених свом окружењу може еволуирати природним процесом. Елементи његове теорије – варијација, наследност и селекција – толико су једноставни да их свако може разумети, али су њихове последице толико дубоке да се и данас разрађују.

Коришћење еволуције за разумевање наше врсте је посебно ново. Дарвин и његове колеге су били веома заинтересовани за проучавање свих аспеката човечанства из еволуционе перспективе, али ово истраживање је довело до праваца који се ретроспективно могу препознати као лажни. Културна еволуција је замишљена као линеарна прогресија са најнапреднијим европским друштвом. Херберт Спенсер и други су користили еволуцију да оправдају хијерархијско друштво („социјални дарвинизам“). Величанствена 2-томна биографија Дарвина и његовог времена (Путовање и Моћ места) Џенет Браун сугерише да су ови погледи били неизбежни у позадини викторијанске културе. Уместо да доведе у питање подршку коју је еволуциона теорија пружила овим погледима, теорија као целина постала је забрањена за многе дисциплине везане за људе током већег дела 20. века. Контроверза око објављивања Социобиологије ЕО Вилсона 1975. илуструје тенор тог времена.

Ова ситуација се брзо мења — али само током последњих 10 или 15 година. Практично сваком предмету који се односи на људе сада се приступа из еволуционе перспективе – не само предметима који су типично повезани са науком, као што су психологија и економија, већ и предметима повезаним са хуманистичким наукама, као што су филозофија, књижевност, уметност, историја и религија. У многим аспектима, врста концептуалног уједињења која се догодила у биолошким наукама током 20. века дешава се управо сада за наше разумевање човечанства, чинећи ово узбудљивим тренутком у интелектуалној историји.

ЕвоС је вероватно први програм који покушава да угради овај развој у структуру високог образовања. Наш циљ је да еволуциону теорију учинимо заједничким језиком за проучавање свих предмета релевантних за свет природе и људске послове. Студентима са свих одељења се пружа прилика да рано науче о еволуцији и да развију своје знање током своје академске каријере. Они откривају како се неколико основних и лако разумљивих принципа може користити за интелигентно размишљање о широком спектру тема (ширина) и за повећање професионалне компетенције у сопственој одабраној области (дубина).

Овај одељак са упутством на ЕвоС веб локацији пружа ресурсе за брзо да сами почнете.

Учење о основној теорији еволуције

Многе књиге и веб-сајтови већ добро раде на подучавању основне теорије еволуције, онако како се развила у биолошким наукама. Погледајте одељке књига и веб локација на овој веб локацији за водич. За књиге посебно препоручујем Слепи часовничар Ричарда Докинса, Шта је еволуција Ернста Мајра и Еволуција: Тријумф једне идеје Карла Цимера. Такође препоручујем веб локацију Разумевање еволуције коју одржава Универзитет Калифорније у Берклију, која укључује водич за Еволутион 101.

ЕвоС приступ

Оно што ЕвоС чини посебним је схватање да еволуциона теорија вероватно никада неће бити широко прихваћена – без обзира на то колико је добро поткрепљена чињеницама – све док се њене последице по људске ствари не отклоне у потпуности. За кратак опис ЕвоС приступа, погледајте мој чланак из 2005. у Јавној библиотеци науке (ПЛоС) Биологи под насловом „Еволуција за свакога: Како повећати прихватање, интересовање и знање о еволуцији“ (ПДФ). За опис дужине књиге, погледајте моју недавно објављену Еволуцију за свакога: Како Дарвинова теорија може да промени начин на који размишљамо о нашим животима (Бантам, 2007). За увод у дужину курса, наш популарни уводни курс „Еволуција за свакога“ (Биол 105) је сада доступан свима као онлајн курс.

Недавно покренута веб страница Еволуционих религијских студија (ЕРС) укључује одељак „Водич за почетнике“ који служи и као водич за друге предмете који се односе на људе. Укључује одговоре на питања као што су "Како се нешто тако културно као што је религија може проучавати из еволуционе перспективе?", "Ако се културна еволуција односи на било коју врсту културне промене, зар не објашњава ништа објашњавајући све?", и " Какав је однос између еволуционе теорије и других теоријских перспектива?"

Еволуциона теорија је изузетна по лакоћи са којом се може научити и уградити у нечији поглед на свет. Уживати!

Stipendije i finansiranje

Program Školarina

O školi

Pitanja