Keystone logo
Шпанија

Studija Akademski kurs u Шпанија 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  416
 • Udeo komunalnih usluga

  42
 • Internet pretplata

  33
 • Lokalni prevoz

  34

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  8
 • Bioskopska karta

  8
 • Pinta lokalnog piva

  3

Zahtevi za vizu

Za studente van EU/EEA ili Švajcarske koji žele da učestvuju u razmeni studenata, sprovode istraživanje ili obuku ili rade kao neplaćeni pripravnik ili volonter u Španiji duže od tri meseca.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza (tip D)

Cena i valuta

EUR 160

Cene studentske vize za Španiju su oko 160 evra. Naknada za prijavu za vizu podleže promenama u bilo kom trenutku.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Građani EU/EEA ili Švajcarske ne zahtevaju studentsku vizu bez obzira na dužinu boravka u Španiji. Studentima EU/EEA/Švajcarske nije potrebna viza za život u Španiji, ali će morati da se registruju kod lokalnih vlasti i dobiju potvrdu o prebivalištu.

Građani svih drugih zemalja zahtevaju studentsku vizu ako planiraju da ostanu i studiraju više od 90 dana u Španiji. Ova viza se odobrava onim studentima koji su već primljeni na prijem od strane priznatog obrazovnog instituta u Španiji.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Španski konzulat ili ambasada

Možete se prijaviti za studijsku vizu u španskom konzulatu ili ambasadi u vašoj zemlji.

Sajt:http://www.exteriores.gob.es/Portal/en/ServiciosAlCiudadano/Paginas/EmbajadasConsulados.aspx

Kako napraviti aplikaciju?

Pre nego što se možete prijaviti za studijsku vizu, morate pronaći kurs ili program sa zvanično priznatom institucijom u Španiji. Tada ćete morati da dobijete zvaničnu potvrdu od organizacije koja navodi da ste prihvaćeni na kursu ili programu, u obliku potvrde ili pisma o prihvatanju. Kada to dobijete, možete kontaktirati špansku ambasadu ili konzulat u svojoj zemlji i podneti zahtev za studentsku vizu.

Tačno ono što je potrebno može varirati od konzulata do konzulata, ali generalno, moraćete da pokažete pasoš, kao i sledeće:

 • detalje studije, obuke ili istraživanja koje ćete raditi u Španiji, uključujući sate studija nedeljno (najmanje 20);
 • dokaz da imate zdravstveno osiguranje;
 • lekarsko uverenje koje potvrđuje da nemate bolesti koje bi zahtevale da budete u karantinu;
 • dokaz da imate sredstva za podršku tokom boravka u Španiji (npr. podaci o stipendiji, španska banka koja pokazuje dovoljno sredstava ili pismo roditelja/staratelja koje preuzima punu finansijsku odgovornost);
 • informacije o tome gde ćete živeti;
 • potvrdu o krivičnoj evidenciji koju su u poslednjih pet godina izdali nadležni organi u vašoj zemlji.

Ako boravite u Španiji duže od šest meseci da biste studirali, morate da podnesete zahtev za studentsku dozvolu boravka u roku od 30 dana od ulaska u Španiju. Za to se prijavljujete u lokalnoj kancelariji za strance (Oficina de Ektranjeros) ili u policijskoj stanici. Kartica važi godinu dana i možete je obnavljati svake godine pet godina sve dok nastavljate sa studijama.

Kada treba da se prijavite?

Za vizu ćete morati da podnesete zahtev između dva i tri meseca pre nego što nameravate da putujete u Španiju kako biste omogućili vreme za obradu vaše prijave.

Generalno, studentska viza u Španiji odobrava se tokom celog trajanja kursa studija. Možete obnoviti studentsku vizu da biste dodatno produžili studije ili započeli novi kurs studija u Španiji. Ne pokušavajte da podnesete zahtev za studentsku vizu više od četiri meseca unapred ili manje od 7 nedelja pre datuma odlaska, inače prijava neće biti prihvaćena.

Ako vaše studije u Španiji traju duže od šest meseci, morate da podnesete zahtev za studentsku dozvolu boravka koja traje godinu dana. Studentska boravišna dozvola mora se obnavljati svake godine.

Vreme obrade

Mogućnosti za rad

Španska boravišna dozvola vam daje pravo da radite ili sa skraćenim radnim vremenom ili na privremenom položaju, sve dok novac koji zarađujete ne koristite da biste se izdržavali dok ste u Španiji. Dozvoljeno vam je da radite do 20 sati nedeljno dok studirate, sve dok to ne ometa vaše studije. Kompanija koja vas zapošljava moraće da dobije radnu dozvolu za vas od Kancelarije za strance. Vaš ugovor o radu ne može preći trajanje studijske vize.

Ako ćete preduzeti stažiranje kao deo kursa za koji vam je odobrena boravišna dozvola, ne treba vam radna dozvola.

Sati nedeljno

20

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Evo nekih od razloga zbog kojih studentska viza za Španiju može biti odbijena:

 • Prošle ili trenutne krivične radnje
 • Nedovoljno objašnjenje za svrhu i okolnosti planiranog boravka
 • Nedovoljno sredstvo za život
 • Nevažeće putno osiguranje
 • Nedostaje da predstavi dokaz o smeštaju
 • Nepovoljna situacija sa šengenskom vizom - Nepoštovanje ograničenja šengenske vize (tj. Prekoračenje u šengenskom području, nepoštivanje predstavljenog plana putovanja - preskakanjem boravka uglavnom u glavnoj zemlji odredišta u šengenskom području i tako dalje).