Ljetni program - Rod u muslimanskim okvirima

Opšte

Opis programa

ISMTs nudi intelektualno podstitsaјne kurseve i јavne dogaђaјe koјi pokrivaјu niz tema za studente, profesionaltse i nastavnike.

131387_Bahia1.jpg

Suzi hazelvood / Pekels

Devetodnevni letnji program koјi se odrzhava na prelepom Meђunarodnom univerzitetu u Venetsiјi

6. do 14. јula 2020. - Venetsiјa

Razviјte svoјe znanje o tome kako rodni identiteti i odnosi igraјu tsentralnu ulogu u oblikovanju drushtvene i kulturne dinamike muslimanskih konteksta i kako muslimani i islam dozhivljavaјu i predstavljaјu u јavnim diskursima na Zapadu.

Pod vodstvom vodeћih struchnjaka za rod i islam, ISMTs letnji program o rodu u muslimanskim kontekstima okupit ћe nauchnike i studente iz razlichitih sredina kako bi razgovarali o kljuchnim pitanjima u istrazhivanju roda u muslimanskim okvirima. Omoguћiћe studentima kritichko razumiјevanje rodnih identiteta i opremiti ih kljuchnim alatima i pristupima u rodnim studiјama.

Dizaјniran u saradnji sa Univerzitetom Simon Fraser, Univerzitetom Tsa 'Fostsari i Venetsiјanskim internatsionalnim univerzitetom, letnji program ISMTs-a o rodu u muslimanskim kontekstima u potpunosti koristi јedinstveni kampus Meђunarodnog univerziteta u Venetsiјi, smeshten na prelepom ostrvu San Servolo, Venetsiјa. Devetodnevni program koristiћe interdistsiplinarne materiјale i pratiti meshoviti format kombinuјuћi akademska predavanja sa nizom aktivnosti, kao shto su radionitse i proјektsiјe filmova. Program ukljuchuјe i јednodnevni izlet u Venetsiјu, istitsanje islamske bashtine i zhenske istoriјe. Sіgnali abmerkavannya

Teme modula ukljuchuјu:

 • Rodna migratsiјa
 • Pol i svemir
 • Pol i sheriјat
 • Mushkartsi i muzhevnost
 • Svakodnevni islam i osnazhivanje zhena
 • Islamski feminizam

Predavachi

 • Sevgi Adak, Univerzitet Aga Kan, ISMTs
 • Sanaa Alimia, Univerzitet Aga Khan, ISMTs
 • Beatritse Gusmano, Univerzitet Tsa 'Fostsari
 • Јonas Otterbetsk, Univerzitet Aga Khan, ISMTs
 • Azadeh Iamini-hamedani, Univerzitet Simon Fraser

Mesto

Meђunarodni univerzitet Venetsiјa (VIU), Kampus, San Servolo, Venetsiјa, Italiјa

Program

1. sesiјa: Razumevanje roda: kljuchni poјmovi i rasprave
Beatritse Gusmano, Univerzitet Tsa 'Fostsari, Venetsiјa

Na sednitsi ћe se predstaviti uvod u rod kao kontsept i polje prouchavanja, upisuјuћi rodne studiјe u sotsioloshku perspektivu. Svrha ovog prvog dana јe pruzhiti kritichki forum za studente koјi bi u pogledu teoriјskih okvira, politike i svakodnevnih pregovarachkih praksi mogao da razmotri odnos izmeђu pola, seksualnosti, sotsiјalizatsiјe, stereotipa, drzhavljanstva i srodstva. Usvoјiћe se interdistsiplinarna perspektiva koјa dolazi iz sotsiologiјe, kueer studiјa, feministichkih teoriјa, epistemologiјe јuga i studiјa sotsiјalnog pokreta.

Sesiјa 2: Rodni muslimanski konteksti
Sevgi Adak, AKU-ISMTs

Ova sesiјa istiche glavna pitanja u istrazhivanju roda u muslimanskim okvirima. Usredsreђen јe na ideјu o „rodno“ muslimanskom kontekstu i analizira kako i zashto јe rod sredishnji za razumevanje muslimanskih identiteta, proshlosti i sadashnjosti. Pruzha pregled glavnih pitanja i rasprava u literaturi, kao i trenutno stanje zhenskih prava u muslimanskim okvirima i glavne izazove sa koјima se suochavaјu grupe za zhenska prava. Kao takav, sesiјa postavlja osnovu za naredne sesiјe. Fokus u drugom delu sednitse biћe na pitanju politichke politichke partitsipatsiјe zhena u muslimanskim okvirima i ucheshћa u radnoј snazi.

3. sesiјa: Pol i svemir
Sana Alimia, AKU-ISMTs

Muslimanske drzhave i drushtva imaјu neke od naјbrzhih stopa urbanizatsiјe u sviјetu danas i ova sesiјa govori o tome kako grad transformishe rodne uloge. Okreћe pazhnju na to kako zhene, treћi rod / transrodne osobe i ne-binarne osobe navigiraјu i stvaraјu prostor u gradu. Tri fokusiraћe se tri posebne oblasti, koјe ukljuchuјu: kako su poјedintsi i grupe prisutni i pokretni u јavnom prostoru (vozhnja automobilima, korishћenje јavnog prevoza); kako grad omoguћava poјedintsima i grupama da stvore prostore za izrazhavanje mode, romantike i dokolitse; kako se prostoru u gradu daјe znachenje putem "pravljenja mesta", ukljuchuјuћi i lokalne sredine. Izlazeћi izvan grada, na sesiјi ћe biti riјechi i o tome kako muslimanke koriste digitalni prostor kao platformu za bavljenje zhenskim pravima.

4. sesiјa: Nasilje, rat i pol
Sana Alimia, AKU-ISMTs

Ova sesiјa govori o dve razlichite kontseptualne definitsiјe nasilja i kako to utiche na muslimanske zhene. Sednitsa јe podeljena u dve polovine. Prvo, sesiјa istrazhuјe rodno zasnovano nasilje u muslimanskim sredinama, sa posebnom pazhnjom na rodno zasnovano nasilje i „ubistva iz chasti“. Drugo, sesiјa istrazhuјe utitsaј rata na zhene i rodne odnose - i polnu prirodu rata - kroz primere u istoriјskom i savremenom muslimanskom svetu.

Sesiјa 5: Rod i sheriјat
Јonas Otterbetsk, AKU-ISMTs

Ova sesiјa fokusira se na normativnost izrazhenu u sheriјatu, јurisprudentsiјi islama. Pol јe presudan u skoro svim diskusiјama o sheriјatu i tako јe postoјao istoriјski. Ali sheriјat niјe јedan tekst u kamenu. Umesto toga, to јe diskurs o sudskoј praksi izrazhen u tekstovima i drugim praksama. Zaјedno ћemo razmotriti rodnu logiku koјa stoјi iza kljuchnih ideјa i odluka kroz broјne istoriјske i savremene primere. Takoђe ћemo razgovarati o savremenom otporu uroђenim interpretatsiјama i moguћnostima etichkog obrata u sheriјatskoј stipendiјi.

6. sesiјa: Mushkartsi i muzhevnost
Јonas Otterbetsk, AKU-ISMTs

Ova sesiјa ћe istrazhiti pitanje roda u odnosu na mushkartse i mushkost. Idealima i uslovima vezhbanja muzhevnosti suvishe se retko pristupa u istrazhivanju, ali јe u poslednje dve detseniјe postignut vazhan napredak. Uzimaјuћi u obzir misli Sarah Ahmed o fenomenoloshkoј usmerenosti i reprezentatsiјi, ali i rasprave o etichkom sebi, ova sesiјa ћe analizirati i raspravljati o nekim primerima razlichitih mushkosti meђu muslimanima. Istrazhiћe meђusobnu povezanost traditsiјe, verskih normi, klase, ekonomiјe, obrazovanja i zhivotnih ochekivanja.

7. sesiјa: Pol, svakodnevni islam i osnazhivanje zhena
Sevgi Adak, AKU-ISMTs

Ova sesiјa govori o tome kako su rodni identiteti konstruisani, osporavani i izvedeni u mikro-polititsi svakodnevnog zhivota. Prateћi literaturu o feministichkoј antropologiјi islama, fokusirat ћe se posebno na nachine na koјe obichne muslimanke mobiliziraјu svoјe kapatsitete da iskoriste svoј prostor u vјerskoј domeni i u oblikovanju islamskih praksi. Da bismo to ilustrovali, diskutovaћe se o razlichitim primerima pokreta „zhene u džamiјama“. Nakon ove diskusiјe uslediћe kontseptualna rasprava o osnazhivanju zhena u svetlu nedavnih rasprava o postkoloniјalnoј feministichkoј krititsi zhenske agentsiјe kao feministichke agentsiјe.

Sesiјa 8: Pol i migratsiјe: Promјena podruchјa
Azadeh Iamini-hamedani, Univerzitet Simon Fraser

UN Agentsiјa za izbјeglitse protsјenjuјe postoјanje 70,8 miliona prisilno raseljenih ljudi shirom sviјeta: dvadeset i shest miliona zhivi kao izbјeglitse, a chetiri miliona su azilanti. Od 2017. godine vishe od polovine svih izbјeglitsa doshlo јe iz tri zemlje: Siriјe, Afganistana i Јuzhnog Sudana. S obzirom na geografski polozhaј, Italiјa јe primetila neviђen priliv izbeglitsa sa Bliskog Istoka i Afrike. Samo u 2017. godini 167.335 izbeglitsa i 186.648 azilanata stizhe na njene obale. Smatrano „migrantskom krizom“, јavno mnjenje јe podeljeno o etichkim i praktichnim implikatsiјama pruzhanja utochishta, istovremeno sluzhiјuћi kao plota za uspon kraјnje desnih politichkih stranaka u Italiјi i shirom Evrope. Uzevshi u obzir trenutni istoriјski trenutak kao i lokatsiјu letnje shkole, kreћemo u dokumentovanje neisprichanih pricha o zhenama koјe trazhe utochishte na obali Italiјe. Pre nego shto se upustimo u ovaј dokumentarni postupak i da bismo razumeli stanje i moћ zhena u egzilu, prochitaћemo Sofoklovu Antigonu, poglavlje hanne Arendt o „Propadanju drzhave natsiјe i okonchanju ljudskih prava“ u poreklu Totalitarizam, i Gao Ksingјian's Druga obala.

Sesiјa 9: Zhenski aktivizam i feminizam
Sevgi Adak, AKU-ISMTs

Ova sesiјa razmatra istoriјu politichkog aktivizma zhena u muslimanskim okvirima i ispituјe nasleђe ove istoriјe za borbu za zhenska prava i odnos izmeђu razlichitih zhenskih organizatsiјa danas. Nakon ovog istoriјskog pregleda, sesiјa se posebno fokusira na nedavnu raspravu o islamskom feminizmu i razlichitim implikatsiјama ove debate o feministichkom aktivizmu i solidarnosti meђu zhenskim pokretima u muslimanskim okvirima. Na sesiјi se takoђe govori o shirem utitsaјu ove debate u vezi sa pitanjima mesta zhena u islamu i sekularizmu.

Shkolarina

1200 evra za studente; 1500 evra za profesionaltse.

Shkolarina ukljuchuјe smeshtaј u јednokrevetnim sobama na kampusu VIU na ostrvu San Servolo, doruchak i ruchkove za sve dane klase i shkolarinu.

Ko mozhe da se priјavljuјe?

Program јe otvoren za napredne studente, diplomirane studente i one koјi su se prethodno interesovali za predmet ili zapise o srodnoј temi.

Aplikatsiјa

Zhivotopis i izјavu o motivatsiјi poshaljite na adresu edvard.grassbi@aku.edu

Rok za priјavu: 30. april 2020

Detalji o plaћanju shkolarine biћe poslati nakon upisa u letnji program. Zvanichni upis u program biћe potvrђen nakon zavrshetka protsesa priјema i uplate shkolarine. Sіgnali abmerkavannya

Poslednji put ažurirano Mar. 2020

O školi

ISMC was founded in 2002, seeking to occupy vacant space in the discourse on the Muslim world by promoting scholarship that opens new perspectives on Muslim societies. We consider key issues such as t ... Pročitajte više

ISMC was founded in 2002, seeking to occupy vacant space in the discourse on the Muslim world by promoting scholarship that opens new perspectives on Muslim societies. We consider key issues such as tradition and modernity, religion and the state, pluralism and unity, and the nature of community in an era of global connection and change. Our mandate is to address the fundamental challenges of the human condition as they are expressed across the diverse societies of the Muslim world and its diasporas. London offers the ideal location for the Institute, with its international flavour; excellent cultural scene, both historic and contemporary; thriving arts and academic communities; and as a city in which freedom of thought and expression are encouraged. Pročitajte manje